7 причини да наемете външен маркетинг отдел

Мениджърите често се борят с решението да възлагат на служителите си или да наемат фирми подизпълнители за маркетинговите си активности. По-специално за повечето бизнеси това не винаги е решение с ясна цел. Партньорството с маркетингова агенция обаче е най-добрият начин да увеличите усилията си върху дадена маркетингова кампания и да увеличите възвръщаемостта на инвестициите си.

Смятали ли сте да изнесете маркетинговата си дейност извън компанията?

Какво представлява аутсорсинг маркетингова програма?

Аутсорсинг маркетинговата програма просто наема група от хора извън бизнеса ви, която да се справите с всички или някои от вашите маркетингови задачи. Статистиката показва, че все повече мениджъри избират да изнесат маркетинговите си усилия. Проучване от 2016г. на Gartner Marketing Organizational Design and Strategy Survey установи, че повече от 40% от маркетинг специалистите споделят за плановете си да увеличат използването на агенции през следващите три до пет години. Освен това, 57% от маркетолозите в B2B бизнеса аутсорсват своя маркетинг на съдържанието, което включва писане, проектиране, редактиране, документиране и дистрибуция. Нарастващото възприятие сред мениджърите е, че агенциите осигуряват високо качество и постижения, докато работят заедно с маркетинговия ви персонал, а понякога действат и като маркетингов персонал.

Ето първите седем причини, поради които трябва сериозно да обмислите аутсорсинг опцията:

  1. Достъп до професионален маркетингов екип

Вие имате маркетингов екип от един или двама души? Аутсорсингът може да направи вашите кампании да изглеждат така, сякаш отдела за маркетинг в бизнеса ви е цял щаб. Ще имате екип от маркетингови специалисти в задния си джоб, готови за съвет или инструкции. По този начин използвате само тези инструменти, които са ви нужни и ще определят успеха ви. Въпреки че можете да го направите сами, защо да носите товара на цялата кампания върху себе си? Наемането на външен екип от специалисти по маркетинг е интелигентен начин да съсредоточите силите си върху основната си дейност и да получите помощ за допълнителните дейности, когато е необходимо.

  1. Намалени маркетингови разходи

Може да отнеме месеци, за да намерите добър маркетинг служител със специализираното умение, което търсите. Ще се натрупат и допълнителни месеци, за да налеете познания за Вашата фирма и да достигнете до точката, в която той ще произвежда качествени резултати. Умножете това по три или четири, за да установите маркетингов екип, и сте загубили около една година от продуктивното си време, когато можехте да потърсите квалифицирана, опитна външна помощ от самото начало. Спестете време и пари чрез аутсорсинг на професионалисти, които живеят и дишат с маркетинга.

  1. Изградена маркетингова инфраструктура

Отделът за маркетинг на външния ви изпълнител ще създаде система от програми, процеси и функции, които по-късно ще могат да бъдат използвани от вашия вътрешен екип. Някои от най-отнемащите време и натрапчиви аспекти на маркетинга са техническите и организационни нюанси, и за тяхното приложение се изисква съдействието на специалисти. Освен ако не ви хареса, разбира се, (и сте опитни с) работата върху дизайни, организиране на мероприятия, кампании по разработване на нови продукти, промоционални кампании, корпоративни събития, финансови анализи и др., това са задачи, които най-добре да оставите за професионалисти.

  1. Спестете си време

Ако имате идея за маркетингова кампания, но нямате екип, който да я изпълни, една външна маркетингова агенция може да извлече от своя опит, за да стратегизира и активира плана ви. Не позволявайте на великите ви идеи да се изгубят поради недостиг на ресурси. Нека вашата маркетингова агенция да върши работата вместо вас.

  1. Решения относно графика на вашия претоварен вътрешен екип

Можете да възлагате маркетинг на външни изпълнители и да запазите маркетинговия си персонал. Най-добре е, когато двата отбора работят заедно, защото никой не познава вашата компания по-добре от вас и вашите служители. Често компаниите избират от кои услуги и проекти имат нужда от помощ и с кои могат да се справят с вътрешни ресурси. От решаващо значение е да мислите за агенцията си като част от екипа ви, а не като заместител.

  1. Специален фокус върху конкретни маркетингови проекти

Добра практика е да се възлага аутсорсинг само на конкретни проекти, за да изпозлвате подходящия партньор за всеки отделен случай. Нуждаете се от редизайн на на бранда през 2018 г.? Намерете агенция с опит в проектирането на дизайн и разпространение. Имате ли нужда от организация на събитие или посещение на изложение? Търсете онези, които имат маркетингови познания по организация и брандинг. Професионалната маркетинг агенция може да съдържа много подкатегории в една агенция, можете да намерите десетки маркетингови ниши. Един добър маркетингов партньор, с възложен аутсорсинг, ще обхване само необходим набор от инструменти, така че да няма аспект, който да остане необхванат.

  1. Яснота на маркетинговата възвръщаемост на инвестициите

Яснотата относно възвращаемостта на инвестициите за маркетинг навлиза в дома на много търговци, както на вътрешни, така и на външни изпълнители. Маркетинговите фирми ще отдадат огромно значение на доказване на възвръщаемостта на инвестициите, защото това е начинът, по който запазвате един клиент щастлив. Споделете тези резултати с вашия ръководен състав и БУМ! Вие сте маркетинг герой! Числата не лъжат. Ако маркетинговата агенция не изпълнява желаната от Вас квота, винаги ще имате статистически данни, за да оправдаете недоволството си.

Отделете време да направите изследвания, за да намерите маркетингова агенция, която споделя вашите ценности и подход. Говорете с тях, говорете с клиенти, които ги наемат, вижте техните маркетингови материали и прегледайте портфолиото им, за да разберете кои ви привличат. Колкото по-комфортно се чувствате със своята маркетингова агенция, толкова по-голямо доверие ще споделяте с тези професионалисти.

Искате ли да започнете своя маркетингов възход?
Свържете се с нас и ще ви разкажем за своите умения.

Започнете Вашия проект с нас!